A Sas utcai Stand bisztróba, bár sokan dicsérték, de sosem jutottam el, be is zárt hamar. A nem túl rég nyitott Borkonyha is a Sas utcában van, ezt is sokan dicsérik, gondoltam ne jusson a Stand sorsára, betévedtem egy könnyed vacsorára. A koncepció egyszerű, nomen est omen: van egy bisztrókonyha, és vannak borok, 30-40 féle nyitva is van belőlük, magyarok egytől egyig. A séf, Sárközi Ákos az Alabárdosból jött, az egyik tulaj, Kalocsai Zoltán a Bortársaságtól, emiatt a borválaszték is onnan van, a magamfajta borsznob ezen persze moroghatna, de nem morog. Inkább eszik, iszik, jól érzi magát. Amíg gondolkodik, hogy mit egyen, kér egy pohár Kreinbacher Brut-t, elkortyolgatja, és mire a végére ér, két dolgot biztosan tud. Egyrészt, hogy a véres hurka salátát nem fogja kihagyni, másrészt, hogy ebből a pezsgőből muszáj lesz egy palackkal majd vennie, annyira finom. (Itt is vehetett volna, de a végére kellően részeg lesz, és nem fog venni.) A salátát tágan kell értelmezni, az elbeszélő én Váncsa Istvánon nevelődött ezen a téren - tessék művelődni, a végkövetkeztetés zseniális: "Tehát minden saláta, amit megeszünk. Ha disznósajt, akkor is." Ennek megfelelően a véres hurka saláta minden kétséget kizáróan saláta volt a javából. Bussay pinot noir-t ajánlottak az előételhez - maradjunk annyiban, hogy a saláta győzött. A medvehagyma krémleves szezonális sznobság, kicsit íztelen, de nagyon korszerű, bort mellé nem iszunk, ellenben a főételhez igen. A borjúsült kakukkfüves fehérrépával hibátlan, a modern technológia (sous vide) és gyökér harmóniájáról szól, a mellé kért 2007-es Dúzsi Görögszó remek volt az ételhez is, magában is. A desszert előtt hibázok, a járt utat járatlanért hagyom el, villányi Molnár Syraht iszom, az évjáratot nem is nézem, feledni akarom a bort, így kérek egy tejberizst, bele kaporfagylaltot - én még sosem nyaltam tökfőzeléket. Nem mondom, hogy heti szinten erre fogok vágyni eztán, de örülök, hogy kipróbáltam. És beállok a sorba én is: a Borkonyha jó, tessék menni, enni, inni, jól ellenni.
Borkonyha
2011.04.15. 23:30
Címkék: dúzsi bussay étel kreinbacher pezsgő molnár görögszó borkonyha pinot: noir
3 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://borvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr362829721
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tunderninja 2011.04.16. 11:08:56
Tyű jól hangzik.A Pinot biztos jó lehetett hozzá,mikor sikerült kóstolnom e bort rögtön az jutott eszembe,hogy ez tipikusan étel mellé önmagában inkább nem.
Az írásnak köszönhetően elmegyek és kipróbálom de nem ma ugyanis ma El Classico van:)
Az írásnak köszönhetően elmegyek és kipróbálom de nem ma ugyanis ma El Classico van:)
kazandi 2011.04.18. 23:48:32
hi,
köszi, hogy ajánlsz minket ezek szerint tetszett az ittlét :), annyival egészíteném ki, hogy a bt borokon kívül tartunk : Eszterbaurer, Molnár, Tokaj royal, Somlói Apátság, Dobogó, Buttler, Bősz Adrián, Demeter Zoltán, Takács Lajos, Karner Gábor, Bott Judit, Bott Frigyes, Maurer Oszkár, Vylyan, Ráspi, Szatmári borokat is, persze nem mindent tőlük, csak amelyik nekünk igazán tetszik
üdv
kz
köszi, hogy ajánlsz minket ezek szerint tetszett az ittlét :), annyival egészíteném ki, hogy a bt borokon kívül tartunk : Eszterbaurer, Molnár, Tokaj royal, Somlói Apátság, Dobogó, Buttler, Bősz Adrián, Demeter Zoltán, Takács Lajos, Karner Gábor, Bott Judit, Bott Frigyes, Maurer Oszkár, Vylyan, Ráspi, Szatmári borokat is, persze nem mindent tőlük, csak amelyik nekünk igazán tetszik
üdv
kz
vörös és fehér 2011.04.19. 20:24:02
@kazandi: kösz a kiegészítést. ezek szerint tetszett, igen, az ottlét...