Ritkán kóstolok korosabb borokat. Persze most elvitatkozhatnánk, hogy mit értek koros bor alatt, egy négyéves juhfark például az-e? Meg azon is elmerenghetnénk, hogy jobb lesz-e idővel az, ami az adott pillanatban jó. Vitatkozzunk, ha van kedvünk! (Szerintem más lesz. Néha a más pedig lehet jobb. De legtöbbször nem az.) Mindenesetre a múlt héten körülnéztem a tárolóban, és két palack is a kezembe akadt. Borok, amiket frissen szerettem. Úgyhogy eltöltöttem velük pár napot, egyiket a másik után kibontottam. Először az idősebbet, a 2006-os Laposa (Bazaltbor) Somlai Juhfarkat. Az első benyomás meglehetősen pozitív volt, pláne, mert eszembe jutott, hogy már vagy két éve azt mesélték a borról, hogy kipukkadt. Ehhez képest tiszta, ásványos, mézes illata volt, nem olyan, mint újkorában, de egy koros borhoz pont passzolt. Az acidok csillapodtak, a korty gazdagsága mindazonáltal megmaradt, telt, sűrű, ásványos volt. A savak eltűntével az alkohol azért csípett, összességében elérte az öt pontot, de persze korábban kellett volna bontanom. Érdekes módon nem éreztem azt, hogy a Bussay olaszt rosszkor bontom. Sőt, eddig sosem éreztem azt. Jó volt ez a bor két éve is, most is jó. Ami a legmeglepőbb, hogy gyakorlatilag ugyanolyan ez a bor, mint anno. Trópusi gyümölcsös, élénk savú, a maradékcukor (ami miatt ugyebár a félszáraz megnevezést kéne ráírni, ezt a hibát rójuk fel újra Bussay doktornak, és/vagy a Bortársaságnak) kerekíti, harmonikussá teszi a kortyot. Remek szerkezet, továbbra is megérdemli a hét pontot. Meglepett, hogy még kapható a forgalmazónál, így jó szívvel merem ajánlani. Persze ha csalódást okoz, ne verjenek majd meg.
Bussay Olaszrizling 2007
2011.01.23. 09:00
Címkék: 2006 olaszrizling somló bussay zala ötpontos hétpontos laposa 2007 juhfark
5 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://borvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr772577643
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.24. 06:08:39
A Bazaltbor 06-os juhfark nem túl régiben nálam is szerepelt.
borrajongo.blog.hu/2010/08/03/somloi_juhfarkok_2006_bol
A leírásoddal egyetértek("tiszta, ásványos, mézes illat, csillapodott savak melletti gazdagság, telt, sűrű, ásványos" az alkohol nekem viszont nem tűnt kilógónak) az értékeléssel viszont nem. Nálam ez a leírás kb. másfél ponttal erősebb bort takart.
Azzal is egyetértek, főleg mostanában, hogy ritkán esik meg, hogy a palackérlelés száraz fehérborainknak feltétlen előnyére vállna.
Laposáéknak a "régebbi" borai viszont számomra abszolút azok közé tartozik, melyeknek előnyére vált a kor. Nekem ez a juhfark kevésbé tetszett 2008-ban, mint mostanában. Akkor egy szikár, ásványos, egyenes, férfias bor volt, kicsit kemény savval, mára sokkal krémesebb, finomabb konzisztenciájú, mélyebb, komplexebb és szerethetőbb aromavilág mindenféle túlzott tercier-"öregbor" érzet nélkül, az egész bor gömbölyűbb és nemesebb lett (számomra persze)
borrajongo.blog.hu/2010/08/03/somloi_juhfarkok_2006_bol
A leírásoddal egyetértek("tiszta, ásványos, mézes illat, csillapodott savak melletti gazdagság, telt, sűrű, ásványos" az alkohol nekem viszont nem tűnt kilógónak) az értékeléssel viszont nem. Nálam ez a leírás kb. másfél ponttal erősebb bort takart.
Azzal is egyetértek, főleg mostanában, hogy ritkán esik meg, hogy a palackérlelés száraz fehérborainknak feltétlen előnyére vállna.
Laposáéknak a "régebbi" borai viszont számomra abszolút azok közé tartozik, melyeknek előnyére vált a kor. Nekem ez a juhfark kevésbé tetszett 2008-ban, mint mostanában. Akkor egy szikár, ásványos, egyenes, férfias bor volt, kicsit kemény savval, mára sokkal krémesebb, finomabb konzisztenciájú, mélyebb, komplexebb és szerethetőbb aromavilág mindenféle túlzott tercier-"öregbor" érzet nélkül, az egész bor gömbölyűbb és nemesebb lett (számomra persze)
vörös és fehér 2011.01.24. 07:00:43
no igen, kivételesen nem a hibákat soroltam most, ez meg is zavarhatott. szóval a laposánál azért a savak hiányoztak, bár sűrű volt a korty, de különösebb izgalomtól mentes, az öt pont annak is szól, hogy ha ma is kapható lenne, nem ajánlanám vételre se magamnak, se másnak.
a palackérlelés nagy rákfenéje, a lutrin túl, hogy precíz tárolást igényel. ittam én egy-két éve remek állapotban levő 2005-ös laposa somlai rizlinget, meg rettentest is.
a palackérlelés nagy rákfenéje, a lutrin túl, hogy precíz tárolást igényel. ittam én egy-két éve remek állapotban levő 2005-ös laposa somlai rizlinget, meg rettentest is.
dalton1 2011.01.24. 17:34:32
Hát én is hasonlóan vagyok a '07-es Bussay olasszal, állandó favorit.
Pár találkozásunkkor éreztem egy kis nem odaillő kesernyét, de a többi kóstolásom feledtette a zavaró élményt. Általában én is 7-8 pontot osztok ki rá. :)
Pár találkozásunkkor éreztem egy kis nem odaillő kesernyét, de a többi kóstolásom feledtette a zavaró élményt. Általában én is 7-8 pontot osztok ki rá. :)
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.01.25. 20:51:10
"Persze ha csalódást okoz, ne verjenek majd meg." Stiliszikailag érdekes/szokatlan/váratlan lezárás...:DDD
Ezek szerint vannak már rossz élményeid rendezvényekről...(?) Veszélyes üzem ez a blogolás! Egyébként jó írás.
A Bussay megunhatatlan, örök kedvenc, nekem is.
@drbarta: ez továbbra is kényes téma. De azt hiszem sokunkkal megesett már, hogy a leírás és a pont nincs összhangban (nagyon attól tartok, hogy Önnél is doktor úr:)
Ezek szerint vannak már rossz élményeid rendezvényekről...(?) Veszélyes üzem ez a blogolás! Egyébként jó írás.
A Bussay megunhatatlan, örök kedvenc, nekem is.
@drbarta: ez továbbra is kényes téma. De azt hiszem sokunkkal megesett már, hogy a leírás és a pont nincs összhangban (nagyon attól tartok, hogy Önnél is doktor úr:)
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.26. 15:19:42
@demisec: Elsősorban nem az volt a célja a kommentemnek, hogy bárkin számonkérjek pontokat. Inkább leírtam a véleményemet a borról, hogy én milyennek éreztem mostanában.
Az meg, hogy pontok és leírások között lehetnek eltérések az természetes dolog, ezért is tartom fontosnak egy számmal befejezni a leírást, mert úgy helyére kerül a szöveg értelmezése.
Az meg, hogy pontok és leírások között lehetnek eltérések az természetes dolog, ezért is tartom fontosnak egy számmal befejezni a leírást, mert úgy helyére kerül a szöveg értelmezése.