Van egy álmom. Egyszerű álom ez: bemegyek egy Balaton parti étterembe, és kérek egy halászlét. Megeszem, megköszönöm, fizetek, távozom, mintha nem történt volna semmi említésre méltó. Vagy ugyanezt teszem egy Duna parti kisvendéglőben. Most ott tartok, hogy szinte tapsolva lelkendezek, ha egy-egy olyan helyet találok a Balaton és a Duna partján, ahol a halászlé nem a fagyasztott sűritmény, felengedve vízzel, beledobva pár pontyszelet. Ja, és mellé persze Erős Pista, mi más? De nem adom fel az álmom, keresek kitartóan. Most találtam egyet, Csíki Sándor lelkendezése nyomán kerestem fel a tihanyi Ferenc Csárdát, kizárólag halászlé evési célzattal. Messze az átlag feletti levet ettem, és noha nem volt tökéletes, de így is majdnem kezet ráztam a felszolgálóval. Előtte-utána egy rozé fröccsel oltottam szomjat, frissítőnek hatott, hát vettem egy palackkal, hadd cáfoljam emígyen is a rozé-utálatomat. Itthon is jól esett a tulaj, Punk Ferenc cabernet sauvignonból készített bora, kellemesen gyümölcsös szomjoltó, kicsit a szokásosnál fűszeresebb karakterrel, markáns savhangsúllyal. Szokás szerint ezt a rozét is szívesebben ittam fröccsnek, mint magában. 4 pontos bor, 7 pontos halászlé, az összesen vajon mennyi?
Ferenc Pince Tihanyi Csigavér Rozé 2010
2011.06.23. 23:00
Címkék: négypontos tihany rozé halászlé 2010 ferenc pince
14 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://borvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr452979216
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2011.06.23. 23:14:05
halászlé harcsaszelettel: határ csárda, szentendre és leányfalu határán. voltam a szent helyeken szegeden, azt a szintet nem éri el, de versenyképes, nem sokkal marad el tőle. és közelebb van. :)
vörös és fehér 2011.06.23. 23:18:04
@Parci: köszönöm, ilyen tippeket várok még, csak tessék, csak tessék.
Kabagyöngye 2011.06.24. 01:44:01
Régóta érzem, hogy a halászlé a magyar rozé evolúció messze legnagyobb vesztese. A „sikeres” magyar rozé egész egyszerűen túl gyümölcsös, picit (túl) édes, túl.. túl… soft. Szerencsétlenség a szerencsétlenségben, hogy közben lassan halászlét is elfelejtettünk rittyenteni. Azért Te maradj forró nyomon és keep us posted!
csite 2011.06.24. 08:16:03
Tiszacsege, Halászcsárda(ha jól emlékszem)
vörös és fehér 2011.06.24. 14:14:11
@Kabagyöngye: természetesen igazad van, az átlag-rozé még az átlag-halászlével sem barát. a cikk tárgyáról persze méltatlanul keveset írtam, mert a halászlé jobb volt, de azt mindenképpen kiemelném, hogy a savasság kifejezetten jól mutatott a hallé mellett, ez a túl édes, túl lágy vonal nem volt rá jellemző.
fugu 2011.06.24. 16:56:01
Ha Buda, akkor Horgásztanya a Halász u./Fő u. sarkán.
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.06.24. 18:56:35
És ez a ferenc csárda merre van tihanyon belül? Betevedek oda legközelebb, ha arra járok (ígéretesen hangzik).
2011.06.24. 20:59:03
@vörös és fehér: szóljál, ha jöttök tesztelni a határ csárdát, becsatlakozunk. :)
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.25. 23:35:07
9 pontos halászlé is érdekel?
Decemberben nyílt meg Frank Sándor szegedi halászcsárdáinak (Roosevelt téri, Fehértói) pesti "fiókja" a Belgrád rakparton, közel a Szabadság hídhoz.
www.szegedihalaszcsarda.hu
Ezeken kívül még a százhalombatta-dunafüredi csárdából (www.halaszcsarda.eu) és a pákozdi (Szúnyogszigeti) csárdából vannak jó emlékeim.
Decemberben nyílt meg Frank Sándor szegedi halászcsárdáinak (Roosevelt téri, Fehértói) pesti "fiókja" a Belgrád rakparton, közel a Szabadság hídhoz.
www.szegedihalaszcsarda.hu
Ezeken kívül még a százhalombatta-dunafüredi csárdából (www.halaszcsarda.eu) és a pákozdi (Szúnyogszigeti) csárdából vannak jó emlékeim.
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.06.28. 18:57:46
Ide gyere, ha jót akarsz :)
www.halascsarda.hu/
www.halascsarda.hu/
e_easy 2011.06.29. 15:55:57
nem vagyok szakerto, legjobbat eddig bajan ettem a fesztivalon, de tegnap a regi siposban jo volt
takács bálint - zsebtévé 2011.07.11. 23:37:27
@Hepci: Szerintem a Roosevelt téri (Sótartó) messze nem Szeged legjobbja. Viszont irgalmatlan nagy adagot adnak. Szegénylegény koromban többször költöttem utolsó pénzemet egy bogrács halászlére és egy sörre ott. Rádermedt a szájam szélére mire befejeztem, de legyűrtem mindig becsülettel.
Kiskőrössy (remélem jól írom) halászcsárda Szegeden - ahol eddig a legjobb halászlét, ettem.
A környékünkön a baracsi a nyerő, a 40 perces variáció.
A dunaföldvári sem rossz, a dunaújvárosi viszont csapnivaló édes lötty.
A pákozdi (Szúnyog sziget) szerintem is nagyon jó.
tb - zstv
Kiskőrössy (remélem jól írom) halászcsárda Szegeden - ahol eddig a legjobb halászlét, ettem.
A környékünkön a baracsi a nyerő, a 40 perces variáció.
A dunaföldvári sem rossz, a dunaújvárosi viszont csapnivaló édes lötty.
A pákozdi (Szúnyog sziget) szerintem is nagyon jó.
tb - zstv
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.16. 11:18:26
@takács bálint - zsebtévé: csak arról tudok írni, amit ismerek. Legközelebb a kiskőrössyt próbálom ki Szegeden...
Egyébként a Frank-féle csárdák halászleve nagyon közel áll ahhoz, amit otthon eszünk (ha van elég és jó hal). Különösebben nem zavar, ha a halászlé után már semmi nem fér belém - ha ezt tudom a rendeléskor... :)
(egy halászlé + féladag pörkölt után kis híján elájultam a Sótartóban, ez igaz)
Egyébként a Frank-féle csárdák halászleve nagyon közel áll ahhoz, amit otthon eszünk (ha van elég és jó hal). Különösebben nem zavar, ha a halászlé után már semmi nem fér belém - ha ezt tudom a rendeléskor... :)
(egy halászlé + féladag pörkölt után kis híján elájultam a Sótartóban, ez igaz)