Szeretek főzni. Ünnep sem kell hozzá, akkor is jól érzem magam a konyhában. De ünnepek környékén pláne igyekszem oda behúzódni. Férfiasan főzök. Nem szeretem ha közben megzavarnak, egész embert kíván a főzés, de csak egy embert. Egy emberes munka utána összetakarítani is, ezt szívesem hagyom másra, ha lehet. Zsír, fűszernövény, leesett apró falatok mutatják, mi is készült. És persze borcseppek. Mert a férfiember főzés közben csak megbont valamit. Hátha kell az ételbe, sosem lehet tudni. Ösztönösen főz a férfi. Ha nem kell, még jobb, a világ sorsán úgyis a konyhapultnál lehet a legjobban eltöprengeni. A csendes filozofálás meg bort kíván. Miközben ma sült a kacsa, puhult a krumpli, kelt a kenyér, fogyott egy kis 2009-es Felemás. A bor a Hárságyi pincében készült, fele részben portugieser alkotja, fele részben - kitalálják-e vajon - más. Leginkább cabernet sauvignon, némi merlot és kékfrankos. Őszinte bor, mondja a címke, ő szinte bor, mondom én, vagyis hát mondanák azok, akik egy villányi borban a testet, a tannint keresik. Mert ebben elsősorban gyümölcsök vannak, málna meg cseresznye, ízében is, illatában is. A végén enyhe kesernye, mintha túl sokáig szopogatnánk a meggymagot. De, ellentétben a maggal, ezt ne köpjük ki. Nem egy bonyolult bor, de finom, ötpontos, főzéshez ideális. Úgyhogy kavarjunk egyet az ételen, és igyunk még egy kortyot. A világ sorsán ezzel nem fogunk rontani, a magunkén meg pláne. Megyek is vissza a konyhába, Karácsony után jövök majd ki. Addig is mindenkinek boldog ünnepet!
Főzni jó
2010.12.24. 17:00
Címkék: ötpontos villány cuvée portugieser karácsony 2009 hárságyi
2 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://borvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr652537205
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
esoember 2010.12.26. 12:43:19
Filozofikusan érzelgős poszt kerekedett ebből. Tetszik, nagyon tetszik!!!
Ui.: Remélem a menü jól sikerült!?
Ui2.: Tényleg nagyszerű főzés közben borozni...
Ui.: Remélem a menü jól sikerült!?
Ui2.: Tényleg nagyszerű főzés közben borozni...
fiatalborivo 2010.12.27. 09:41:55
" Ha borból lenne a tenger
Nem rettegne az ember
Mennél jobban merülne
Annál jobban örülne" - feliratú butykosból kortyoltam én is 25-én miközben én fehérpecsenyét, pulykát, szezámos csirkét sütöttem meg a BBQ szószt kavartam
Nem rettegne az ember
Mennél jobban merülne
Annál jobban örülne" - feliratú butykosból kortyoltam én is 25-én miközben én fehérpecsenyét, pulykát, szezámos csirkét sütöttem meg a BBQ szószt kavartam