Na tessék. Megint egy olyan borról írok, amiből kevesebb palack készült, mint ahányan egy átlagos napon az alkoholistára tévednek. Másrészt viszont egy olyan borról írok, aminek az elkészült 550 palackját sejtésem szerint az idelátogatók vették meg. Előrebocsátom: jól jártak vele. 2010, eufemisztikusan szólva, nem volt ideális borászati szempontból. Arra viszont remek volt, hogy meglássuk: kinek milyen elképzelése van egy rossz évjárat piacképes boráról. Bálint például lehetőséget látott arra, hogy elkészítse első sillerét. Méghozzá nem is hagyományos fajtákat, hanem magyarfrankost és bíborkadarkát házasított össze. Analitikusok kedvéért: a végeredmény egy 13 gramm maradékcukorral, és 13-as alkohollal elkészített bor lett. A magamfajta hedonista a friss cseresznye és málna illatnak örült, no meg a tiszta, gyümölcsös, egyben kissé sós íznek. A maradékcukor mellett finom savak is maradtak a borban, a kettő együtt arra volt jó, hogy seperc alatt lecsússzon egy palack. Az, hogy ez volt életem egyik legjobb sillere, az nem kérdés. A hat pontról meg vitatkozzanak, ha úgy tartja kedvük. Igyekszem távol tartani magam a "melyik a legígéretesebb borvidék" állandóan felpezsdülő vitájától, lévén ahhoz pont semennyit sem járom és kutatom őket, de azt el kell ismernem: a Mátra feljövőben van. A nem túl távoli jövőben terveim szerint újabb Losonci és Szecskő borokkal próbálom majd állításomat alátámasztani.
Losonci Mátka Siller 2010
2011.10.25. 07:50
Címkék: hatpontos mátra losonci siller 2010
11 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://borvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr873324578
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2011.10.25. 08:18:33
a 6 pont teljesen korrekt, a többi is, egyetértek.
2011.10.25. 22:12:33
@Benikuty: ha minden bor ugyanazon a skálán versenyez, akkor komplexitásban azért nem tudja hozni egy csúcsbor szintjét. házon belül maradva, mondjuk a gereg kékfrankos 2009 szintjét.
sillerből jobbat nemigen ittam.
sillerből jobbat nemigen ittam.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.10.27. 12:41:47
@Benikuty: azt hiszem be szeretnélek mutatni a családomnak :)
krumplib 2011.11.01. 19:42:14
Mi desszertborként fogtuk fel egy borvacsorán, amin Bálint is részt vett - ezt készítettük hozzá:
gourmetstudio.blog.hu/2011/07/07/cseresznyes_tesztakosarka_a_siller_matkaja
gourmetstudio.blog.hu/2011/07/07/cseresznyes_tesztakosarka_a_siller_matkaja