HTML

Magamról

sokat kell még tanulnom

photo.jpg

laudáció, reklamáció, promóció

Címkék

2003 (2) 2004 (2) 2005 (6) 2006 (9) 2007 (22) 2008 (17) 2009 (18) 2010 (12) 2011 (6) 2HA (1) achs (1) alana (1) alföld (3) asch (1) aszú (4) bakó ambrus (1) balassa (2) balaton (5) barta károly (1) béla és bandi (1) béres (1) bikavér (4) blain gagnard (1) blauburger (1) bodri (2) bodvin (1) boglár (1) bordeaux (2) borfesztivál (1) borkonyha (1) borműhely (1) bott frigyes (1) bott pince (1) bujdosó (1) burgundia (3) bussay (2) cabernet franc (3) cabernet sauvignon (3) cellar del pont (1) cezar (2) chablis (1) chardonnay (2) chateau cambon la pelouse (1) chryseia (1) csopak (1) cuvée (10) demeter zoltán (3) demján (1) dereszla (2) dézsma pince (1) disznókő (1) dobogó (1) domaine armand rousseau (1) domaine chandon de briailles (1) domaine georges roumier (1) domaine luc regis pavelot (1) domaine romanée conti (1) domain (1) dropshop (4) drop shop (1) dr loosen (1) dúzsi (1) ebner (1) édes (2) eger (6) ego (2) egypontos (1) előre mutató javaslat (1) erzsébet pince (1) étel (1) etyek (1) eudald massana noya (1) ezerjó (1) fehér (2) fekete béla (1) ferenc pince (1) fesztivál (2) feudi di san grergorio (1) figula (1) font (1) fritz (2) füleky (4) furmint (8) gál tibor (2) garamvári (1) gasztro (1) gedeon (1) gere (2) gesellmann (1) gizella pince (3) goodbye (1) görögszó (1) halászlé (1) halmosi (1) hans igler (1) hárompontos (1) hárságyi (2) hárslevelű (6) hatpontos (21) házasítás (1) helesfa (1) hétpontos (14) hollóvár (1) homola (1) igt (1) ikon (1) irsai olivér (2) istvándy (1) iványi (2) jandl (1) janus (1) juhfark (3) kabócás (1) kadarka (4) kamptal (2) karácsony (1) karner (2) katona borház (1) kékfrankos (10) kéknyelű (1) kerkaborum (1) késői szüret (1) kétpontos (1) kikelet (3) kilencpontos (3) királyudvar (1) kiss gábor (1) kistücsök (1) kökény és fia (1) konyári (1) kóstoló (1) kreinbacher (2) krems (1) kremstal (2) kühn (1) laposa (3) lavantureaux (1) légli (2) légli géza (2) légli ottó (1) lenkey géza (1) lisicza (1) losonci (4) luka (1) mád (2) magyar (1) maremma (1) márkvárt (1) máté (1) matias (3) mátra (5) maurer (1) maurus (1) merfelsz (1) merlot (2) molnár (1) mondovino (2) mór (1) moric (1) mosel (1) négypontos (11) németh atila gábor (1) niepoort (1) nyakas (1) nyolcpontos (4) olaszrizling (6) orosz gábor (2) orsolya (6) osztrák (3) ötpontos (20) pálffy (1) patricius (1) pécs (2) pezsgő (1) pfalz (1) pfneiszl (1) pinceáron (2) pinot noir (2) pirosbor (1) pócz (1) pontica (1) portói (1) portugál (2) portugieser (1) pósta borház (1) prager (1) programajánló (1) rajnai (1) rajnai rizling (3) ráspi (8) rheingau (2) royal tokaj (2) rozé (2) salomon (1) sárgamuskotály (2) sauvignon blanc (1) scheiblhofer (1) scheller (1) schwarz (1) sebestyén (1) siller (1) somló (2) somlói apátsági pince (3) somogyi tibor (1) sopron (3) spanyol (1) st andrea (1) st urbans hof (1) szamorodni (1) szarka pince (2) szászi (3) százrejtekű (1) szecskő (1) szekszárd (8) szeleshát (1) szentesi (3) szent anna borház (1) szent györgy hegy (1) szent tamás pince (1) szepsy (2) szeremley (1) szigliget (1) szürkebarát (1) takler (1) tenuta sette ponti (1) tihany (1) tokaj (9) tokaj classic (1) tokaj nobilis (4) tokaj reneszánsz (1) toszkán (1) toszkána (1) tóth istván (2) tringa (1) tschida (1) umathum (2) váli (2) varga (2) variszkusz (1) velence (1) villány (4) villa huesgen (1) vinho verde (1) vinoport borbár (1) viognier (1) vissy pince (1) vylyan (1) wachau (3) weil (1) weinbau schiefer (1) weninger (2) zala (2) zéta (1) zöldveltelini (1) zweigelt (2) Címkefelhő

Mondjátok

  • ungert (törölt): szerettem az ittenieket(nem a borok hajszálhasogató kivesézése miatt), hanem a barátságos hangulat... (2012.07.28. 16:39) Exit music (for a blog)
  • ungert (törölt): tetszetős nyári fehérbor ez, azokat az időket juttatta eszembe(haj de rég volt, két éve..), amikor... (2012.07.05. 13:40) Balaton
  • Szomjas Gödény: @demisec: Meg, hát! (2012.07.04. 23:05) El vagyok törődve
  • demisec: én novemberben kóstoltam, akkor tetszett ez a bor. Nem éreztem unalmasnak, még egy Orsolya mellett... (2012.06.08. 17:23) Semmi különös
  • Szomjas Gödény: Jó az új kép! (2012.06.03. 10:27) Ezt már töltsük szét

A Gál Tibor pince jelene, jövője

vörös és fehér 2010.12.13. 09:00

Március óta nagy a csönd a Gál Tibor pince körül, gondoltam egyet, és meglátogattam Tibort, hogy beszélgessünk. Beszélgetni bor mellett a legjobb, így a Verőszala utcai kóstolóteremben ültünk le, pár palack 2007-es bor mellé. A viharok elülni látszanak Tibor szerint, megtörtént a pinceágak felmérése, a készletek tulajdonjogának rendezése. Zajlik a Gálbor-GIA Kft. felszámolása, miközben a Gál családnak új tervei vannak. Egyrészt új, belvárosi pincét vesznek, ahol reményeik szerint már a 2011-es szüret borait érlelhetik, 2012-re pedig szeretnének borbárt és éttermet is üzemeltetni. Másrészt Tibor jelentősen át szeretné alakítani a pincészet kínálatát. Komoly minőség mellett komoly mennyiség a cél, ehhez viszont a jelenlegi szétaprózott struktúra nem felel meg. Rövid távon hat, hosszú távon csak három bort szeretnének a polcokon tartani. A legfájóbb áldozat valószínűleg az önálló chardonnay eltűnése lesz. Fájni fog ez nekem is, hisz a most kóstolt 2007-es fajtabor érett, telt, mégis lendületes volt, a fehérek közül ez tetszett a legjobban. Szép volt a rajnai is, annál is szebb a viognier. Eger fehérben is erős, állapítottuk meg kissé közhelyesen. Aztán előkerült az a bor, ami ezeket a fajtaborokat váltani fogja a fehérek között: Glóriának hívják, és öt fajta házasítása, chardonnay, viognier, rajnai, tramini és pinot blanc alkotja. Tartalmas, színes, magas beltartalmú bor, amit maradékcukor nélkül palackoztak, utóíze mégis édeskés. A fent említett rövid távú hatos sornak két fehér tagja lenne, mindegyik házasítás, egy alap és egy prémium kategóriás, utóbbi kapná meg valószínűleg az Egri csillag nevet. Persze ha úgy alakul, lesznek fajtaválogatások is, de ezek kis palackszámú tételek lesznek, és jellemzően a pincénél tudnak majd hozzájutni az érdeklődők. A pinot noir viszont mindenképpen a palettán marad, igaz, nem lesz belőle kettőnél több, itt is lesz egy alap, és egy válogatás. 2007-ben lett alap is, ami több, mint korrekt bor, talán kicsit lágy, kicsit túl meleg, de egyáltalán nem lekváros. Lett aztán Titi is, ami sokkal feszesebb, jobb szerkezetű, szigorúbb bor, és készült Síkhegy válogatás is, ami lehengerlően gyümölcsös, finoman tanninos, talán egy kicsit feszesebb lehetne, de ha nem lesz az, azt sem bánom. A harmadik lábát a kínálatnak a bikavér fogja alkotni, egyelőre itt látszik még leginkább a kísérletezés. A Bartok (így, rövid ó-val) nevet viselő bor jól iható, kékfrankos-kadarka alapokra van felépítve, kis syrah-val és pinot-val van fűszerezve, a nagy egri bikavéreknél jobban csúszik; nem biztos, hogy ez az irányvonal marad a jövőben. A beszélgetés végén megkóstoltuk a 2008-as kadarkát, csipkebogyós íze már a Várban felkeltette érdeklődésem, vettem is egy palackot, a közeljövőben alaposabban is megkóstolom. Az est végén ugyanazt éreztem Tibin, mint két éve is: van jövőképe. Én szurkolok neki.

Címkék: kadarka eger chardonnay pinot noir bikavér viognier 2007 gál tibor 2008 rajnai

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr842511336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daeril 2010.12.13. 16:16:52

Helyes, minden palettaszűkítés dicséretes és kívánatos a magyar borásztoknál. Ki kell jelölni pár bort és felvállalni: "Ez vagyunk mi!"

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.15. 13:23:39

@Daeril: A diverzitás nagy érték. Szerintem a sokoldalúságot és a színességet kellene felvállalni, mert valójában ez vagyunk mi.

Daeril 2010.12.15. 13:40:41

@BZoltan: Ebben akkor ismét nem értünk egyet. :)
A mértékletes diverzitás, ami megmutatkozik az általad jól bemutatott kis-somlói és nagy-somlói házasításokban vagy a szekszárdi és egri bikavérekben, felemelő lehet. De a divezitás itt is szűkítetten jelenik meg egy-két bor kerül a fogyasztó asztalára, aki nem tudja végigkóstolni 3-4 dűlő 5-6 fajborának kombinatorikailag lehetséges összes permutációját.
Sikeres borvidékeken diverzíven termelnek de ez sohasem jelenik meg olyan extrémen mint néhány borászatnál. Van egy jellegzetes vörös és / vagy egy fehér, esetleg hozzácsapnak dűlős szigorúbb verziókat. Megvan a befogadható mértékű változatosság, ami kielégíti a kiváncsiakat és a megfelelő alapbor amivel azonosulhat az egyszerű fogyasztó.
Az elmesélt/eltervezett borválaszték a Gál pincében engem legalábbis lelkesített, lesz két házasítás amik az arcát adják a pincének a mélyebb rejtelmekhez meg a fajbor pino...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.15. 22:23:00

@BZoltan: Szerintem is. Burgundia meg egy szar. Mivel a potenciál sem érték, így Bordó is. Út a hazai világhírhez.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.15. 22:34:46

@Daeril: A diverzitás az szerintem diverzitás. Nincsen annak jó avagy rossz mértéke. Tény, hogy manapság a sokszínűség kevésbé piacképes és nehezen marketingelhető. De akkor beszéljünk erről és ne az értékekről.

Magyarországon egykoron sok tucat fajta szőlőt termeltek borvidékekénként. Minden termőhelynek megvolt a maga fajtaválasztéka és a maga borkészítési szokásai. Ez a sokszínűség a filoxériával, háborúkkal, politikával és a fogyasztói társadalom uniformizáló szándékával kihalóban van. Szerintem sajnos.

@Szomjas Gödény: Parancsolsz?

Daeril 2010.12.16. 09:00:17

@BZoltan: Zoltán ne haragudj de olvass vissza az értékekről te kezdtél beszélni...

Valóban -szőlőfajtát- sok tucatot termesztettek minden borvidékünkön. De -bort- nem soktucatot dobtak már a filoxéra előtt sem a piacra. Szín és minőség szerint volt megkülömböztetve csak, az értékesített bor, aminek nagyrészét már szedéskor összekeverték.

A palettaszűkítéstt továbbra is következetesen, mint ahogy azt az első bejegyzésemben tettem, a -borok-ra értem. Szőlőfajták sokszínűsége sohasem zavart a parcellában.
Kedvec boraim eddigis kiváló és konzisztens házasítások voltak, úgyhogy engem nem zavarna ha ebbe az irányba lépegetnénk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.16. 09:21:15

@Daeril: Elnézésedet kérem, ha félreértettelek. Én csak arra utaltam, hogy manapság a palettaszűkítésnek nem borászati koncepció és nem is hosszú távú vízió az alapja, hanem simán és egyszerűen piaci.

Tény, hogy a filoxéria előtt fajtaborok készítése egyáltalán nem volt szokás. De ezzel együtt a gazdák ismerték az egyes fajtákat. Szerintem ez a fajta közösségi kompetencia elveszett és az elkövetkezendő néhány évtizedben jó lenne újra megtanulni, hogy milyen szőlőfajták jók és azok hogyan viselkednek az egyes termőhelyeken.

Ezért én mostanában úgy gondolom, hogy bátran kell csinálni sokféle fajta és dűlős bort. Ez része mind a termelőkés a fogyasztók fejlődésének is.

Daeril 2010.12.16. 09:37:30

@BZoltan: Hát igen ebben igazad lehet, hogy a piac kényszeríti ki ezeket a lépéseket, erre azt mondom, hogy kényszerek és terhek alatt alkot nagyokat az emberiség.

Kérdezhetek egy inside infót, bár lehet hogy ki tudnám böngészni a honlapotokról, nálatok milyen arányban van (volumenben) a dűlős fajbor a házasításal?

2010.12.19. 15:09:50

@Szomjas Gödény: szerintem sincs itt most igazad, pontosabban fogyasztóként qrvára nem szeretném, h nálunk is egyféle cuvéét készítene az egész ország és helló. drukkolok a magyar boroknak külföldön, de még jobban drukkolok annak, hogy ne kelljen a szomszédba mennem, ha számos kis izgalmas tételt akarok még megfizethető áron kipróbálni.

a diverzitás, ami a hazai bort jellemzi, igenis klassz dolog és unikum. ettől még ki lehet nevezni 1-2 bort "húzónak", és csak azokat nyomni külföldön. fogyasztóként mondjuk engem ez utóbbi már kevésbé érdekel.
süti beállítások módosítása