HTML

Magamról

sokat kell még tanulnom

photo.jpg

laudáció, reklamáció, promóció

Címkék

2003 (2) 2004 (2) 2005 (6) 2006 (9) 2007 (22) 2008 (17) 2009 (18) 2010 (12) 2011 (6) 2HA (1) achs (1) alana (1) alföld (3) asch (1) aszú (4) bakó ambrus (1) balassa (2) balaton (5) barta károly (1) béla és bandi (1) béres (1) bikavér (4) blain gagnard (1) blauburger (1) bodri (2) bodvin (1) boglár (1) bordeaux (2) borfesztivál (1) borkonyha (1) borműhely (1) bott frigyes (1) bott pince (1) bujdosó (1) burgundia (3) bussay (2) cabernet franc (3) cabernet sauvignon (3) cellar del pont (1) cezar (2) chablis (1) chardonnay (2) chateau cambon la pelouse (1) chryseia (1) csopak (1) cuvée (10) demeter zoltán (3) demján (1) dereszla (2) dézsma pince (1) disznókő (1) dobogó (1) domaine armand rousseau (1) domaine chandon de briailles (1) domaine georges roumier (1) domaine luc regis pavelot (1) domaine romanée conti (1) domain (1) dropshop (4) drop shop (1) dr loosen (1) dúzsi (1) ebner (1) édes (2) eger (6) ego (2) egypontos (1) előre mutató javaslat (1) erzsébet pince (1) étel (1) etyek (1) eudald massana noya (1) ezerjó (1) fehér (2) fekete béla (1) ferenc pince (1) fesztivál (2) feudi di san grergorio (1) figula (1) font (1) fritz (2) füleky (4) furmint (8) gál tibor (2) garamvári (1) gasztro (1) gedeon (1) gere (2) gesellmann (1) gizella pince (3) goodbye (1) görögszó (1) halászlé (1) halmosi (1) hans igler (1) hárompontos (1) hárságyi (2) hárslevelű (6) hatpontos (21) házasítás (1) helesfa (1) hétpontos (14) hollóvár (1) homola (1) igt (1) ikon (1) irsai olivér (2) istvándy (1) iványi (2) jandl (1) janus (1) juhfark (3) kabócás (1) kadarka (4) kamptal (2) karácsony (1) karner (2) katona borház (1) kékfrankos (10) kéknyelű (1) kerkaborum (1) késői szüret (1) kétpontos (1) kikelet (3) kilencpontos (3) királyudvar (1) kiss gábor (1) kistücsök (1) kökény és fia (1) konyári (1) kóstoló (1) kreinbacher (2) krems (1) kremstal (2) kühn (1) laposa (3) lavantureaux (1) légli (2) légli géza (2) légli ottó (1) lenkey géza (1) lisicza (1) losonci (4) luka (1) mád (2) magyar (1) maremma (1) márkvárt (1) máté (1) matias (3) mátra (5) maurer (1) maurus (1) merfelsz (1) merlot (2) molnár (1) mondovino (2) mór (1) moric (1) mosel (1) négypontos (11) németh atila gábor (1) niepoort (1) nyakas (1) nyolcpontos (4) olaszrizling (6) orosz gábor (2) orsolya (6) osztrák (3) ötpontos (20) pálffy (1) patricius (1) pécs (2) pezsgő (1) pfalz (1) pfneiszl (1) pinceáron (2) pinot noir (2) pirosbor (1) pócz (1) pontica (1) portói (1) portugál (2) portugieser (1) pósta borház (1) prager (1) programajánló (1) rajnai (1) rajnai rizling (3) ráspi (8) rheingau (2) royal tokaj (2) rozé (2) salomon (1) sárgamuskotály (2) sauvignon blanc (1) scheiblhofer (1) scheller (1) schwarz (1) sebestyén (1) siller (1) somló (2) somlói apátsági pince (3) somogyi tibor (1) sopron (3) spanyol (1) st andrea (1) st urbans hof (1) szamorodni (1) szarka pince (2) szászi (3) százrejtekű (1) szecskő (1) szekszárd (8) szeleshát (1) szentesi (3) szent anna borház (1) szent györgy hegy (1) szent tamás pince (1) szepsy (2) szeremley (1) szigliget (1) szürkebarát (1) takler (1) tenuta sette ponti (1) tihany (1) tokaj (9) tokaj classic (1) tokaj nobilis (4) tokaj reneszánsz (1) toszkán (1) toszkána (1) tóth istván (2) tringa (1) tschida (1) umathum (2) váli (2) varga (2) variszkusz (1) velence (1) villány (4) villa huesgen (1) vinho verde (1) vinoport borbár (1) viognier (1) vissy pince (1) vylyan (1) wachau (3) weil (1) weinbau schiefer (1) weninger (2) zala (2) zéta (1) zöldveltelini (1) zweigelt (2) Címkefelhő

Mondjátok

  • ungert (törölt): szerettem az ittenieket(nem a borok hajszálhasogató kivesézése miatt), hanem a barátságos hangulat... (2012.07.28. 16:39) Exit music (for a blog)
  • ungert (törölt): tetszetős nyári fehérbor ez, azokat az időket juttatta eszembe(haj de rég volt, két éve..), amikor... (2012.07.05. 13:40) Balaton
  • Szomjas Gödény: @demisec: Meg, hát! (2012.07.04. 23:05) El vagyok törődve
  • demisec: én novemberben kóstoltam, akkor tetszett ez a bor. Nem éreztem unalmasnak, még egy Orsolya mellett... (2012.06.08. 17:23) Semmi különös
  • Szomjas Gödény: Jó az új kép! (2012.06.03. 10:27) Ezt már töltsük szét

Balassa - Gizella

vörös és fehér 2011.06.16. 09:00

Borbemutatót tartott a Vinoport Borbár, amire három ok miatt is el akartam menni. Egyrészt érdekelt, hogy milyen a Lechner Ödön fasori borbár. Remek helynek tűnik, jól eltalált kimért borok, szimpatikus borválaszték, amit elviteles áron haza is lehet cipelni, sajtok, helyben sült kenyér. A másik két ok, ami odavonzott prózaibb: Balassa István és Szilágyi László. Voltam már kettejük közös kóstolóján is, külön is szeretem a boraikat, sejtettem mire számíthatok. A két fiatal borászt talán már nem kell bemutatni, megtettük régebben amúgy is, Balassát jómagam, a Gizella pincét Albert blogolta meg legelőször az Alkoholistán, ha jól emlékszem. Alapvetően 2009-es borokat hoztak a borászok, Lászlóé már felcímkézve, Istvánéi még címkék nélkül érkeztek, utóbbiak idén azért piacra kerülnek, annál is inkább, mert az előző évjárat kifutott nála. Szigorú fesztiválfegyelem volt: egy Gizella bort egy Balassa követett, a sorrendet a borok szárazsága határozta meg. Elsőként így a Gizella pince Szil-völgyi furmintja került a poharamba, soha rosszabb kezdést. A bort Octopus is megsüvegelte már, és bár nálam nyolc pontig nem jutott volna most, de a virágos-gyümölcsös ízek, a remek egyensúly nekem is nagyon tetszett. Komoly szándékai vannak Lászlónak ezzel a Tarcal közeli dűlővel, a bor alapanyagát adó bakművelésű területhez vett újabbat is, ott furmint és hárs vegyesen van, kíváncsian várom az újabb borokat onnan is. Markánsan ásványos, egyben gyümölccsel teli volt a Balassa Szent Tamás furmint is, a forró 2009-ből példásan egyensúlyos bort készített István. A bérelt területet időközben megvették, így egyelőre Szent Tamás bor nem fog tőle napvilágot látni. A következő tétel a Gizella Medve furmint volt, itt már a kedvesség dominált, a 9 gramm cukor szépen kerekíti a bort, a 15 körüli alkohol igazából csak a korty végében érezhető. Nem olyan kifinomult bor, mint a Szil-völgyi, de így is több, mint tehetséges. Balassa Betsek furmintja 2009-ben lágyabb, kerekebb lett, mint eddig bármikor, a magas alkohol itt is felperzseli a korty végét, ezen a boron éreztem leginkább, hogy még ráfér némi pihentetés. Szintén Istvántól jött a következő bor, a Thurzó furmint fura szerzet: mintha Somlón készült volna. Illatában markánsan sós, István szerint a talaj az oka, nevezetesen a a piroxén dácitnak köszönhető ez. A 18 gramm cukor ellenére lendületes, ásványos, és a 18 gramm cukor miatt borzasztó hosszú lecsengésű. Én szerettem ezt a bort, talán ezt éreztem leginkább késznek a sorból - ez persze idővel hátrányára is válhat majd. Az egyetlen hárslevelű a Gizella 2008-as Barát hársa volt, november 19-i szüretelésű, az eddigi évjáratoknál alacsonyabb, 57 gramm cukorral. Elsőre fülledt volt, majd pörgetve a poharat kinyílt a bor: mézes-gyümölcsös lett. A kortyban a sav-cukor egyensúly tanítani való, friss, színes, tartalmas édes bor volt ez. A 2008-as Balassa zéta ezzel szemben 200 gramm feletti cukrával inkább behízelgően krémes, de én szerettem ezt a hízelgést. Az édes borok versenyét viszont egyértelműen A 2007-es Gizella hatputtonyos aszú nyerte (volna, ha lett volna ilyen verseny). 190 gramm cukor, ezzel egyensúlyt tartó sav, virágos, gyümölcsös, összetett illat, lendület, frissesség - minden benne volt, amit én egy jó aszúban keresni szoktam. Ha sikerül, a 800 palack egyikére lecsapok. Amíg ezt nem teszem meg, addig továbbra is figyelem a két kis pince rezdüléseit - szerintem érdemes.

Címkék: tokaj furmint hárslevelű aszú 2007 2008 2009 zéta balassa gizella pince vinoport borbár

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://borvirag.blog.hu/api/trackback/id/tr822986856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.06.17. 13:03:28

Néhányat én is kóstoltam tőlük mostanában.

Érdekes dolog az egyensúly. Azt hinné az ember, hogy a legobjektívabb alaptulajdonsága a boroknak, és mégis mennyire megoszlanak a vélemények arról, hogy egy bor egyensúlyos -e vagy nem.

Nekem pl. a Balassa Betsek 09 kifogástalanul egyensúlyos volt egy nemrégiben kóstolt sorunkban.
borrajongo.blog.hu/2011/06/10/furmint_folytatas#more2972242
Nem éreztem benne perzselést, mondjuk a sort általánosságban elég magas alkoholok jellemezték.
Ugyanitt néztük a Szilvölgyet is. Nekem is tetszett, de főleg a második körben visszakóstolva, egy kicsit savhangsúlyosnak tűnt. A Balassa mellett meg kifejezetten.

A Gizella aszú nem lehet, hogy 06-os volt?borrajongo.blog.hu/2011/05/13/gizella_pince_tokaji_aszu_6_putt_2008
Amit én kóstoltam, az tudomásom szerint most jön/jött ki frissen. Kíváncsi vagyok nem-e ugyanazt ittuk?
Aki mutatta nekem először 08-asként prezentálta, majd utólag javította 06-osra. Lehet valójában meg 07-es volt?